Wednesday, June 20, 2012

Kek Lapis Sarawak


(KEK HOLIDAY IN) BHN2: 
10biji telur,2 biji butter,
1 bungkus@botol kecik horliks,
1tin kecik susu manis,
setengah gelas tpg gandum,
1 bungkus roti merry d kisar halus,
setengah gelas gula halus@bole d kurgkan bab dah ada susu.ttp rasa manis
kepingan coklat@kismis@buah prun secukupnya.
pewarna hijau@sebrg pewarna.

CARA2: 

# butter,gula pukul kembang.
# masukan susu,tpg,roti kisar,pukul rata.
# bahagikan kpd 2 bahagian
bhgn A): letak pewarna hijau
bhgn B): biarkan warna asal.
#seblm mengukus,pastikan periuk kukusan airnya betul2 mendidih.
#guna loyang 9inci@8inci.alasa paper oil dasar loyang.gris seluruh loyang dgn mentega.
#masukkan 6@7sudu mkn adunan hijau dan ratakan d permukaan loyg.tutup permukaan loyg dgn kertas aluminium.(harus sentiasa d ttp semasa mengukus bg mengelakkan air dr ttp periuk kukus td jatuh ke atas kek).
#setelah masak,susun kepingan coklat @ buah @ roti oreo pun bole.agak2 jer jarakya.jgn bersentuhan jrk coklat td.
#setelah itu,br masukan 6@7sudu mkn adunan warna putih.ratakan atas permukaan coklat td.ttp loyg dgn kertas aluminium td dan kukus hingga masak.
#ulang proses td hgga masak.setelah abis semua lapisan,kukus lg kesemua kek td dlm 1 jam.agar thn lama.dah lepas 1 jam.sejukkan dahulu br d keluarkan dr loyg.simpan dlm peti sejuk lg sodap.hehe...
#selamat mencuba.mmg nmpk rumit.tp hasilnya sungguh enak.

No comments:

Post a Comment